Sopimuskausi
Sopimuskausi on 1.3.2025- 29.2.2028, mutta sopimus on mahdollista irtisanoa 31.12.2026 mennessä, jolloin työehtosopimus päättyy 28.2.2027.
Palkankorotukset
Palkankorotusten määrä on sopimuskaudella yhteensä 7,8 %.
Sopimusratkaisun mukaiset palkankorotukset ja palkanmaksuajankohdat ovat:
1.7.2025 lukien yleiskorotus 2,4 %
1.10.2026 lukien yleiskorotus 2,1 % ja virastoerä 0,9 %. Yleiskorotuksen ja virastoerän välistä suhdetta voidaan virastoissa sopijaosapuolten sopimuksella muuttaa siten, että virastoerä on suuruudeltaan enintään 1,9 prosenttia ja yleiskorotus 1,1 prosenttia. Jollei neuvottelutulosta virastoerän toteuttamisesta saavuteta, toteutetaan erä prosentuaalisena yleiskorotuksena.
1.8.2027 lukien yleiskorotus 2,4 %.
Henkilöstöedustajien palkkiota korotetaan 1.7.2025 7,8%. Minimipalkkio on 100 euroa.
Tekstimuutokset
Tekstimuutoksia ei tällä kierroksella tullut kovin montaa, mutta muutaman JHL:n pitkäaikaisen tavoitteen saimme läpi.
Vuosilomamuutokset
Edellisellä sopimuskaudella sovittiin kokeiluna mahdollisuudesta sopia vuosiloman vaihtamisesta rahaksi 5 vuosilomapäivän osalta. Sopimusratkaisussa sovittiin siitä, että tämä mahdollisuus vakinaistettiin eli kyse ei ole enää kokeilusta. Virastotyönantaja voi päättää, onko mahdollisuus käytössä vai ei.
Lomarahan vapaaksi vaihtamiseen lisättiin mahdollisuus pitää lomarahavapaata vielä yksi vuosi nykyistä pitemmältä ajalta, jos vapaan pitäminen on perustellusta syystä esim. sairauden perusteella estynyt. Vapaa voidaan sopimusmuutoksen jälkeen pitää edellä mainituissa tilanteissa lomarahan maksuvuonna tai sitä seuraavan kahden kalenterivuoden aikana. Ellei vapaata tällöinkään voida pitää, palautuu vapaata vastaava etuus maksettavaksi lomarahana.
Lisäksi tehtiin muutamia pieniä muutoksia vuosilomalisään oikeuttaviin palkanlisiin ja lisäpalkkioihin ja vuosilomaan oikeuttavaan palvelusaikaan.
Valtion yleiseen virka- ja työehtosopimukseen tehdyt muutokset
Virkamiesten sairausajan palkkamääräystä parannettiin siten, että virkamiehelle maksetaan sairausajan palkkaa nykyisen yhden vuoden lisäksi kuuden kuukauden ajalta, jos virkamies on kahdeksan kuukauden kuluessa sairausloman alkamisesta hakenut valtion palvelukseen perustuvaa työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea. Vastaava määräys on ollut jo aiemmin työsuhteisilla.
Adoptiovanhempien asemaa parannettiin siten, että heidän jakaessa vanhempainrahakauden voidaan molemmille vanhemmille maksaa palkkaa vanhempainrahakaudelta samanaikaisesti enintään 18 arkipäivältä ja yhteensä enintään 72 arkipäivän ajalta vanhempainrahakauden alusta lukien.
Lisäksi soveltamisohjetta kuntoutusajalta maksettavan palkan osalta päivitettiin.
Työaikamuutokset
Työaikasopimusta muutettiin siten, että työajaksi luetaan raskaana olevan virkamiehen tai työntekijän synnytystä edeltävät lääketieteelliset tutkimukset ja äitiysneuvolakäynnit, jos ne on suoritettava työaikana. Aiemmin työnantajan oli järjestettävä vapautus työstä, mutta vapautusta ei luettu työajaksi.
Mahdollisuus sopia pidennetystä työajasta ulotettiin nyt myös jaksotyöhön. Tämä mahdollisuus on aiemmin koskenut virasto- ja viikkotyössä olevia.
Työaikalaskentaa muutettiin kaikissa työaikamuodoissa niin, että tietyt poissaolopäivät ovat tuntiarvoltaan suunnitelman mukaiset. Muutoksella on merkitystä, jos viikolla tai jaksolla muuten tehdään lisä- ja/tai ylitöitä.
Jaksotyöajassa nyt myös itse sairastumispäivä ja tapaturman sattumispäivä katsotaan laskentapäiväksi, joten päivän tuntiarvo on vahvistetun työvuoroluettelon mukainen. Tästä on ollut erimielisyyttä työnantajan kanssa, mutta nyt onneksi asiasta päästiin yhteisymmärrykseen.
Viikkotyössä virkamiehelle otetaan viikoittaisen tai työjakson säännöllisen työajan laskennassa työssäolon veroiseksi ajaksi huomioon vuosilomasta, sairaudesta, raskaudesta tai synnytyksestä johtuvilta poissaoloajoilta vahvistetun työvuoroluettelon mukainen aika. Tällä on suuri merkitys varsinkin puolustusvoimien viikkotyötä tekeville virkamiehille, koska siellä tietyissä tilanteissa työnantaja käyttää keskimääräistä viikkotyöaikajärjestelmää.
Myös virastotyössä otetaan viikoittaisen säännöllisen työajan laskennassa työssäolon veroiseksi ajaksi huomioon vuosilomasta, sairaudesta, raskaudesta tai synnytyksestä johtuvilta poissaolovuorokausilta 7 tuntia 15 minuuttia tai vahvistetun työvuoroluettelon mukainen aika.
Työaikamuutokset tulivat voimaan jo 1.5. ja heijastuvat myös Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitosten työaikasopimuksiin.
Matkakustannusten korvaamista koskevaan sopimukseen tulleet muutokset
Oppikurssi -termi muutettiin koulutukseksi ja sovittiin, että alle 21 päivää kestäviltä koulutuksilta maksetaan matkapäiväkorvausta, jos korvauksen maksamisen muut edellytykset täyttyvät. Yli 21 päivää kestävistä koulutuksista ei makseta matkapäiväkorvausta.
Auton seisontapaikkamaksu (parkkimaksu) korvataan satamassa enintään kolmelta päivältä kutakin virkamatkaa kohti. Aiemmin parkkimaksu maksettiin pelkästään meriliikenteen satamissa.
Oman auton seisontapaikkamaksu voidaan korvata tositteen mukaan pitemmältäkin ajalta kuin kolmelta päivältä, mikäli oman auton käyttö virkamatkalla perustuu työnantajan määräykseen ja on virkamiehen työtehtävien tai työntekijän työtehtävien asianmukaiseksi suorittamiseksi ja olosuhteen huomioon ottaen välttämätöntä.
Ateriakorvausta koskeva soveltamisohje muuttuu 1.1.2027 lukien siten, että ateriakorvaukseen ei ole oikeutta tilanteissa, joissa työnantaja on tarjonnut kohdennetun maksuvälineen henkilölle, mutta hän ei ole ottanut sitä vastaan. Kuten aiemminkin ateriakorvaus maksetaan tilanteissa, joissa henkilö kuuluu henkilöstöryhmään, jolla ei ole oikeutta kohdennettuun maksuvälineeseen esimerkiksi palvelussuhteen lyhyen keston takia tai hänellä ei ole kohdennetun maksuvälineen käyttöpaikkaa eikä käyttömahdollisuutta virkamatkan aikana.
Muutos on heikennys nykytilanteeseen, koska ateriakorvausta on maksettu tilanteissa, joissa työnantaja on tarjonnut kohdennetun maksuvälineen henkilölle, mutta hän ei ole ottanut sitä käyttöönsä. Muilta osin soveltamisohje säilyi entisellään.
Lisäksi täsmennettiin soveltamisohjetta matkapäiväkorvauksen maksamisen osalta.
Muita muutoksia
Virkasuhteessa olevan luottamusmiehen palvelussuhdeturvaa parannettiin lomautustilanteissa siten, että jos viraston virkamiehiä joudutaan lomauttamaan taloudellisista tai tuotannollisista syistä, on toimenpide pyrittävä viimeksi kohdistamaan luottamusmiehenä toimivaan virkamieheen.
Työntekijöiden irtisanomissuojasopimus uudistettiin. Irtisanomisperusteissa säilyi sekä asiallinen että painava syy.
Sopimuskaudelle asetettiin seuraavat työryhmät: Matkatyöryhmä, tilastotyöryhmä, työaikatyöryhmä, valtion palkkausjärjestelmien kehittämistyöryhmä, muuttuva työelämä ja työhyvinvointi -työryhmä ja yleinen työryhmä.
Lisätietoja saat omalta luottamusmieheltäsi. |